Debat og politik

Samsam sagen

Af Allan Bilgaard Beier, Det Konservative Folkeparti

Folketingskandidat , Københavns Storkreds

I dagens Berlingske fremfører to tidligere efterretningschefer argumenter for, at den såkaldte Samsam sag skal undersøges.

Det hører til sjældenthederne, at den slags udmeldinger kommer fra personer med den erfaring som de har. Deres udmelding kommer i kølvandet på to tidligere embedsfolk, der kom med samme udmelding.

At de blander sig i den åbne debat om sagen, viser for mig, at sagen er vigtig og at der er behov for klarhed i sagen.

Vi taler jo om, at der potentielt set er sket et justitsmord.

I yderste konsekvens, sidder en uskyldig mand i fængsel for noget han ikke har gjort.

Det er et af retsstatens vigtigste principper vi her har at gøre med. Nemlig det, at vi ikke sender uskyldige mennesker i fængsel.

I Danmark har vi et stærkt retssystem, der normalt sikre det princip. I sagen om Ahmed Samsam kan det måske være brudt.

Det er et virkelig stort problem og der er behov for en afklaring.

Regeringen har afvist at lave en undersøgelse. Forklaringen er den, som normalt bruges når det er noget med efterretningstjenesterne at gøre. Nemlig at der tale om rigets sikkerhed.

Det er et stærkt argument, som jeg har den aller største respekt for.

Der er dog et men. Et modargument om du vil.

For denne her sag, er ved at udvikle sig til en sag om, hvorvidt vi som borgere kan stole på, at vores land lever op til retsstatsprincip.

Danskerne har behov for at vide, om der sidder en uskyldig mand fængslet. Hvis der gør, skal hans løslades. Hvis han ikke er uskyldig, skal han blive i fængslet og danskernes tillid til statens evne til at udøve retstatens principper, er igen intakt.

Samsam sagen kører på siden af den såkaldte FE sag.

De to sager af forskellige i sit indhold og art. Men er ens når man kigger på, hvor skadelig de er for de danske efterretningstjenester.

Det er entydigt, at de her sager har påført tjenesterne skade af enorm omfang. Der er udenlandske samarbejdspartnere, som konsekvens af de her sager, ikke har lyst til at dele efterretninger med Danmark. Den slags har betydning for vores land.

Vi må derfor erkende at skaden er sket, acceptere den og komme videre.

Det gøres bedst ved at få afklaret sagen i en fart og derefter kan efterretningstjenesterne bygge deres relationer op igen.

At regeringen fortsat nægte at undersøge sagen trækker blot sagen i langdrag og det samme sker med den påførte skade.

Jeg håber virkelig, at oppositionens partier og et folkelig pres får regeringen til at ændre holdning. Danmark har brug for sandheden – uagtet hvor ondt den gør.

Kommentarer