Debat og politik

Fors bakker op om kommunal bekymring: Udfasningen af gas kræver handling nu

Foto: Fors A/S

En række borgmestre fra Sjælland og Fyn har i et brev stilet til klimaminister Lars Aagaard (M) udtrykt bekymring for omstillingen til grønnere varmeløsninger, hvis ikke udfasningen af gas gøres mere konkret.

Siden Klimaaftale om Grøn Strøm og Varme blev indgået i 2022, har kommunerne arbejdet hårdt på at realisere især ambitionerne for varmeforsyningen, der indebærer en ambition om udfasning af gas fra rumopvarmning i 2035.

En række borgmestre fra sjællandske og fynske kommuner udtrykker nu bekymring for realiseringen af aftalen i et brev til klimaminister Lars Aagaard (M), hvis ikke udfasningen af gas bliver mere konkret. Borgmestrene foreslår derfor en kommunalt forankret planlægning af gasnedlukningen, og konstitueret administrerende direktør i Fors, Steen Lindhardt, stemmer i:

– Fjernvarmeudrulningen har utroligt svære vilkår lige nu, og den bliver i hvert fald ikke hjulpet på vej af hverken faldende gaspriser eller uklare meldinger om udfasningen af gas. Det er bydende nødvendigt, at der fra politisk hold kommer både klare meldinger og brugbare redskaber til kommunerne, hvis fjernvarmeselskaberne skal have en chance for at udføre den opgave, vi er blevet givet, siger han.

Kommunerne ønsker at begynde den lokalt forankrede planlægning af gasudfasningen i 2024. Nedlukningen ønskes derefter realiseret løbende frem mod 2035.

Brevet er underskrevet af borgmestrene i Næstved, Middelfart, Hillerød, Stevns, Slagelse, Køge, Fredensborg, Holbæk, Hørsholm, Gribskov, Helsingør, Odsherred og Rudersdal Kommuner.

Kommentarer