Debat og politik

Dan Jørgensens forhastede implementering af EU-direktiv blokerer for grønne løsninger

Af Klaus Bondam, Radikale

Folketingskandidat, Københavns Storkreds

En kæmpe tak til alle jer, der bor i København – I gør mere for klimaet end de fleste.

 

Ja, det er groft forenklet. Og selvfølgelig også en smule provokerende.

Men København og Frederiksberg ER de to kommuner i Danmark med det laveste co2-aftryk per indbygger.

Det er de, fordi man bor på mindre plads og i ejendomme, hvor den enes “varmespild” bliver til den andens varme stuegulv. Og fordi man kan bruge cyklen til at komme omkring.

 

Lige nu sker der på verdensplan en enestående udvikling, hvor storbyerne går forrest i klimakampen. Det er nemlig her, at de grønne løsninger og tiltag hurtigt kan omfatte mange mennesker.

 

Med et sådant potentiale for en grøn omstilling er det afgørende, at vi ikke lader bureaukrati stå i vejen for effektive, grønne løsninger.

Dan Jørgensens forhastede implementering af EU’s elmarkedsdirektiv er et glimrende eksempel på dette.

EU-direktivet blokerer nemlig for solceller på almene boliger.

Hver femte bolig i Danmark er almen. Og de har et uforløst potentiale for grønnere fællesskaber. Dette betyder, at potentialet for solceller er enormt. Det samlede tagareal for almene boliger er på 20 kvadratkilometer. Og hvis der kom solceller på de fleste af de kvadratmeter, ville det mere end fordoble HELE Danmarks samlede solenergi.

Desværre er EU’s elmarkedsdirektiv blevet implementeret for hurtigt. Og for sjusket.

Derfor betyder reglerne i dag, at almene boligforeninger skal betale for at dele strøm mellem de forskellige boligblokke.

Så i stedet for at gøre det attraktivt for almene boligforeninger at etablere solceller – som der fx helt konkret er et ønske om her på Vesterbro – gør man det modsatte.

Det er bare én af de mange små ting, som kan gøre en kæmpe forskel i den grønne omstilling.

 

Efter jeg skrev om emnet på LinkedIn er flere med forstand på området kommet med input, og selv om det er kompliceret, så er der vilje til at finde løsninger.

Jeg tror, at vi med en regering, som inkluderer partier, der længe har vidst, at de var grønne, før de var røde, kan få sat mere skub under den grønne omstilling.

 

Det handler selvfølgelig stadig om de helt store syndere som landbruget, ja. Men det handler altså også om alle de små, bureaukratiske hager, som lægger hindringer i vejen for borgere, foreninger og virksomheder.

Bliver jeg valgt ind, er dette noget, som jeg vil følge op på.

Kommentarer